Terug naar overzicht

Palliatieve sedatie thuis

Als uw kind niet meer lang te leven heeft, begint een periode van afscheid nemen. Dat kan gepaard gaan met pijn, angst en andere ongemakken. Als we dat niet goed kunnen behandelen, kan het zijn dat uw (huis)arts wil starten met palliatieve sedatie. Wij streven ernaar om samen met uw (huis)arts en u uw kind een comfortabele laatste fase te bieden.

Palliatieve sedatie thuis

Palliatieve sedatie is niet hetzelfde als euthanasie. Bij palliatieve sedatie dienen de arts en de verpleegkundige rustgevende medicijnen toe. Hierdoor ontspant uw kind zich, of het valt in slaap. Net wat nodig is om minder of geen last te hebben van de symptomen waarvoor de sedatie is gestart. Deze slaap kan een paar uur duren, maar kan ook continu worden. Dan wordt uw kind niet meer wakker. 

Voor iemand in de laatste levensfase is het waardevol om thuis te zijn. In de vertrouwde omgeving, omringd door mensen die van uw kind houden. ExpertCare komt bij uw kind thuis om de palliatieve sedatie toe te dienen. Als sedatie is ingezet, hebben naasten soms minder contact met het kind, er ontstaat meestal meer rust. Het gezin kan dan nog bij uw kind zijn en bijvoorbeeld zijn of haar handen masseren, of nog zorgen voor zachte en rustgevende muziek. Zo heeft uw gezin, de familie en vrienden de tijd om in alle rust afscheid te nemen.

Palliatieve sedatie door ExpertCare

In overleg met de behandelend arts kiezen arts en verpleegkundige de soort en vorm van medicijnen die het best bij de situatie passen. Deze medicijnen worden toegediend met een injectie of een infuus. Als wij de sedatie hebben toegediend, komen wij vaker langs. Wij bekijken hoe het met uw kind gaat en of we iets moeten veranderen aan de medicijnen. Als wij bij uw kind zijn, besteden wij ook aandacht aan u als ouders en de rest van het gezin. Het verlies van een kind is een zeer aangrijpende gebeurtenis en dan kan het fijn zijn om er met iemand over te praten. Wij bieden u een luisterend oor en proberen u te steunen in deze moeilijke tijd. Ook als wij er niet zijn, kunt u ons bellen. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor vragen en voor hulp bij acute situaties.

Kosten en aanmelden

Bent u geen verwijzer? En wilt u thuisverpleging aanvragen bij ExpertCare voor uw kind? Dan kunt het aanvraagformulier invullen onder de knop 'zorg regelen'. Als u vragen heeft over het aanmelden, kunt u contact met ons opnemen. Samen bespreken wij wat de mogelijkheden zijn. Meer informatie over de kosten vindt u op de pagina 'kosten'.

Hoe kan ik me aanmelden?

We leggen in 3 simpele stappen uit hoe het aanmelden werkt.

1.

Aanvragen

U bespreekt met de behandelend arts in het ziekenhuis of uw huisarts of uw kind in aanmerking komt voor palliatieve sedatie thuis. Is dat het geval? Dan vult u of de verpleegkundige het aanvraagformulier in onder de knop 'zorg regelen'.

2.

Zorgleefplan

Het is belangrijk dat iedereen zich prettig voelt bij de zorg. Daarom maakt ExpertCare samen met u en het gezin een zorgplan waarin alle hulpvragen en persoonlijke wensen worden meegenomen.

3.

Intakegesprek wijkteam

Tijdens onze eerste afspraak hebben wij een intakegesprek met u. Hierin vragen wij naar de wensen en behoefte van uw en het gezin. U krijgt daarna een map met alle informatie.

Direct zorg regelen

Regel de zorg direct of vraag advies of hulp bij het aanvragen van thuisverpleging voor kinderen.

Zorg regelen Een vraag stellen