Terug naar overzicht

Module Psychosociale Familiezorg

Als kinder-, oncologieverpleegkundige, (ortho)pedagoog of social worker heb je oog voor het hele systeem om het gezin heen. De gezondheidszorg blijft zich ontwikkelen. Volwassenen en kinderen met complexe aandoeningen en grote zorgbehoefte blijven steeds langer leven. De vraag naar voor psychosociale, familiegerichte begeleiding wordt steeds actueler. In Nederland hebben jaarlijks 5.000 tot 7.000 ernstig zieke kinderen en hun gezinnen behoefte aan palliatieve zorg. 

Dichtbij het gezin
Gezinnen met een ziek gezinslid hebben vaak te maken met veel verschillende disciplines. Daardoor kunnen ze zich niet gehoord en gezien voelen en het overzicht soms kwijtraken. In de thuissituatie sta jij als (kinder)verpleegkundige, (ortho)pedagoog of social worker vaak heel dichtbij het gezin. Met meer kennis van psychosociale begeleiding kun je met meer inzichten en overzicht deze gezinnen nog beter bijstaan. 

2 werelden bij elkaar
Psychosociale begeleiding vraagt om meer kennis, anders te kijken naar kinderen en het gezin, meer professionele nabijheid en verdere ontwikkeling van familiegerichte zorgaanbod. De module Psychosociale Familiezorg brengt de twee werelden van zorg en psychosociale begeleiding bij elkaar, waardoor de familiegerichte zorg wordt geoptimaliseerd. 

Wat kun je verwachten
Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a palliatief redeneren, reflecteren op jezelf, kind en gezin, psychologisch basisbehoeftes, traumatheorie, systeemtheorie, hechting en rouw, traumasensitief werken, communicatie, diversiteit in cultuur en religie, mindfulness, verschillende creatieve werkvormen, poptalk, therapeutisch spelen enz. Ook komen er verschillende gastdocenten lesgeven. Je gaat veel ervaren en ook doen. Je wordt getoetst door middel van een trainersacteur, theorie toets, reflectieverslag, uitwerking verliescirkel en een eindpresentatie.

Jij als professional
Leiderschap pakken en oog hebben voor de totale keten van de cliënt lopen als een rode draad door de opleiding. Maar ook Advance Care Planning (ACP), Individueel zorgpad 3.0 (IZP3.0) en het Zorgpad voor volwassenen. Beter kunnen doen wat je al doet. De juiste inzichten en overzicht hebben, zodat je doelbewuster te werk gaat.

Starten
De module wordt aangeboden aan gediplomeerde kinder- en oncologieverpleegkundigen, pedagogen en social workers. Je behaalt een certificaat op NLQF niveau 6, wat gelijk staat aan bachelorniveau. Een werkbegeleider op hbo-niveau is vereist. De opleiding start in september/oktober en duurt 7 maanden. De V&VN heeft de opleiding geaccrediteerd met 63 punten. SJK accreditatiepunten zijn aangevraagd. De kosten voor de opleiding zijn € 2.887,50 (exclusief lesmateriaal). Meer weten of direct inschrijven? Dat kan via de button inschrijven of mail de coördinerend docent voor meer informatie.

Vrijstelling
Op grond van eerder verworven competenties kun je in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Hiertoe dien je, voor de start van de opleiding, schriftelijk een verzoek in bij de examencommissie, vergezeld van bewijsstukken. De vraag wordt beoordeeld door de examencommissie in samenspraak met de coördinerend docent, waarna je schriftelijk antwoord ontvangt.

De module in het kort 

  • Ingeschaald op NLQF Niveau 6
  • 7 maanden
  • 63 accreditatiepunten V&VN
  • 10 Theorie- en expertisedagen

Hoe kan ik me aanmelden?

Aanmelden voor de module Psychosociale Familie(na)zorg kan in 3 stappen

1.

Inschrijven

Via de website schrijf je je in voor de opleiding. Wij nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op.

2.

Persoonlijk gesprek

In een persoonlijk gesprek bespreken we de mogelijkheden tot het volgen van de opleiding en wat je hiervoor nodig hebt. Je krijgt formulieren mee om in te vullen.

3.

Start opleiding

Als alle formulieren zijn ingevuld en het opleidingsgeld is betaald, kun je starten met de opleiding.

Aanmelden voor de module

Meer weten over deze module? Mail je vraag naar academy@expertcare.nl.