Terug naar overzicht
Publicatiedatum: 18-9-2023

Samenwerking met Meander voor Immunoglobulinen thuis

Een aantal patiënten van het Meander Medisch Centrum met neurologische aandoeningen of een auto-immuunziekte hoeft niet meer naar het ziekenhuis te komen voor het toedienen van immunoglobulinen. De komende maanden onderzoeken de afdelingen Neurologie en dagbehandeling samen met de apotheek de voordelen van het aanbieden van deze specifieke vorm van medicatie aan huis in samenwerking met ExpertCare. De pilot is onderdeel van het programma Zorg voor morgen waarin Meander nieuwe initiatieven neemt om de ziekenhuiszorg te verbeteren.


Tijdens de proef haalt de verpleegkundige van ExpertCare de medicatie op bij de Meander apotheek en dient dit toe aan de patiënt thuis. Er blijven korte lijnen tussen de patiënt, de verpleegkundige, de neuroloog en de apotheek. Omdat de toediening van immunoglobulines niet meer in het ziekenhuis plaatsvindt, worden zorgkosten bespaard en is er meer ruimte voor andere patiënten op de afdeling dagbehandeling.
Toediening thuis moet ook leiden tot een hogere tevredenheid bij patiënten. De patiënt krijgt regie in eigen behandeling, brengt minder tijd door als zieke in het ziekenhuis en meer als mens in de eigen omgeving. Patiënten met deze aandoeningen zijn meestal jong en werken. Door thuisbehandeling zijn zij minder tijd kwijt aan de behandeling die ze op een andere manier kunnen inzetten. De nieuwe aanpak is erg positief ontvangen door patiënten. “Ik hoop dat ik door de thuisbehandeling meer regie krijg over mijn tijd. Het scheelt mij veel reistijd die ik nu anders kan invullen”, aldus een patiënt die werkt als zzp-er. Een andere patiënt benoemde nog een ander voordeel: “Doordat ik niet elke week een paar uur in ziekenhuis hoef door te brengen, voel ik me minder patiënt.”

Doordat ik niet elke week een paar uur in ziekenhuis hoef door te brengen, voel ik me minder patiënt.

In totaal zullen 10 patiënten meedoen aan de proef. Neurologie patiënten die twee of meer keer immunoglobulinen op de dagbehandeling gehad, komen in aanmerking voor thuisbehandeling. De eerste patiënten krijgen van half augustus de medicatie aan huis toegediend. Aan het einde van de proefperiode vindt een onderzoek plaats onder de patiënten en de zorgpartners die betrokken zijn. Bij een positief oordeel kan de thuisbehandeling aangeboden worden bij meer neurologie patiënten en wellicht ook andere specialismen.

ExpertCare werkt met meedere ziekenhuizen aan het thuis toedienen van medicatie. Kijk hier voor meer informatie over onze medicatieprogramma's.