Terug naar overzicht
Publicatiedatum: 29-11-2024

Samenwerken in Noord-Nederland voor betere kindzorg

Zorginstellingen bundelen krachten voor herstel en ontwikkeling van kind en gezin.

Op donderdag 28 november hebben Revalidatie Friesland, Beatrix Kinderziekenhuis UMCG, Bijzonder Zorgenkind, Villa ExpertCare en ziekenhuis Nij Smellinghe een intentieovereenkomst getekend. Hiermee maken ze duidelijk dat ze samen de zorg voor kinderen en jongeren in het noorden van Nederland willen verbeteren.

Kind en gezin staan centraal 

Kinderen en ouders ervaren vaak dat zorg versnipperd is door de betrokkenheid van meerdere organisaties. Dit maakt het voor ouders onnodig ingewikkeld en soms ook niet helemaal passend bij wat er nodig is. Door eerder en beter samen te werken, zorgen we ervoor dat kinderen en jongeren sneller en op de juiste plek de zorg krijgen die het meest bijdraagt aan hun herstel en ontwikkeling. Zo zetten we bijvoorbeeld specialistische verpleegzorg in, waardoor een kind sneller vanuit het ziekenhuis naar een revalidatiecentrum kan. Door daar al samen te werken met de thuiszorg, kan het kind vervolgens eerder en veilig naar huis. 

Revalidatiearts Sara Kaptein benadrukt: “Medische zorg is belangrijk, maar ook de ontwikkeling en het herstel. Weer zo goed mogelijk meedoen in de maatschappij, bijvoorbeeld naar school gaan en ouders die weer kunnen werken. Door nu samen te werken, kunnen we daar met elkaar beter aan bijdragen. Wij willen de zorg rondom het gezin organiseren, in plaats van het kind van organisatie naar organisatie te laten gaan.” 

Een continu zorgaanbod 

Evelien de Jong, directeur zorg van Villa ExpertCare, benadrukt het belang om een continu zorgaanbod te bieden, zodat kinderen de zorg krijgen die het beste bij hen past. “Niet alle zorg kan thuis of hoeft in het ziekenhuis” vertelt ze. “Graag dichten we samen dat gat met complexe medische kindzorg op locatie.” Nelly de Jong, bestuurder bij Bijzonder Zorgenkind vult aan: “Uiteindelijk willen we allemaal dat een kind zo snel mogelijk naar huis gaat, waar nodig met thuiszorg. Hoe mooi is het dan dat de thuiszorg al een bekend gezicht heeft”. 

Kinderarts Marlon Wilsterman van Nij Smellinghe zegt: “Het is fijn om nu al samen te werken aan de plannen. Want we moeten goed op elkaar zijn ingespeeld, ook wanneer een kind toch acuut medische zorg nodig heeft. Dan zijn wij als kinderartsen dicht in de buurt.” 

 

Samen sterker in de zorg

Peter Visch, directeur van Revalidatie Friesland, legt uit: “Door onze krachten te bundelen, kunnen we zorg bieden die beter aansluit bij wat kinderen en gezinnen echt nodig hebben. Deze samenwerking helpt ons om de zorg in lijn te brengen met de wensen van het Integraal Zorgakkoord. Alleen samen kunnen we op lange termijn goede kindzorg in onze regio behouden.” 

Eduard Verhagen, hoofd Kindergeneeskunde van Beatrix Kinderziekenhuis UMCG, voegt toe: “Sommige kinderen blijven soms noodgedwongen langer in het ziekenhuis dan medisch gezien nodig is. Dat is zowel voor het gezin als voor het ziekenhuis geen ideale situatie. We willen kijken naar betere oplossingen, zodat kinderen en ouders veilig en goed geholpen worden op de juiste plek.” 

Een open samenwerking voor de toekomst 

Deze samenwerking heeft niet alleen invloed op de betrokken organisaties, maar ook op het zorglandschap in de regio. Deze intentieovereenkomst is een eerste stap in het concept waarin verschillende aanbieders van (24 uurs) kindzorg centraliseren, samenwerken en kennis delen. Het concept heeft een open karakter. In de toekomst kunnen ook andere partijen zich aansluiten. Met als doel te zorgen dat geen enkel kind meer tussen wal en schip valt.