Terug naar overzicht

Opleiding Dialyseverpleegkundige

In Nederland zijn er ruim 5500 dialyse patiënten. De zorg voor deze chronische patiëntenpopulatie is complex, uitdagend en blijft fascinerend vanwege de nieuwe ontwikkelingen. Door het niet of onvoldoende functioneren van de nieren moet iemand behandeld worden met een nierfunctie vervangende therapie om in leven te blijven. Om deze behandeling en zorg in al zijn complexiteit te coördineren en uit te voeren kun je je specialiseren als dialyseverpleegkundige. De zorg aan de chronische patiëntenpopulatie is voor langere tijd, je ziet elkaar op regelmatige basis. Dit zorgt ervoor dat je veelal nauw betrokken bent en/of wordt bij leuke en soms minder leuke momenten in het leven van de patiënt. Jouw werkzaamheden richten zich op het autonoom en leefbaar maken en houden van het dagelijks leven van de patiënt. Dit geheel in samenspraak met je patiënt en zijn omgeving. De ExpertCare Academy biedt de verpleegkundige vervolgopleiding die naadloos aansluit op alle facetten en ontwikkelingen binnen het expertisegebied Dialyse.

Na het behalen van je diploma ben jij in staat om het volledige ziekteproces en de dialyse behandeling te overzien, aan te sturen op een kwalitatief goede behandeling en kan je de zelfredzaamheid van de zorgvrager in stand houden of de regie op meerdere gebieden teruggeven. Je bent in staat om klinisch te redeneren voor, tijdens en na de dialysebehandeling en kan hier juist naar handelen. Als dialyseverpleegkundige ben je in staat om de zorg te indiceren, organiseren en bouw je een structurele basis van kennis op.

ExpertCare Academy
De Academy is een door het CZO erkent opleidingsinstituut en biedt EPA gericht onderwijs aan. EPA’s zijn kenmerkende professionele activiteiten die het dagelijkse werk van een zorgprofessional vormen. Al onze opleidingen, scholingen, trainingen en modules zijn door de V&VN geaccrediteerd.

Kernpunten van de ExpertCare Academy

  • Sterke relaties met de beroepspraktijk.
  • Vernieuwingen in het verpleegkundig beroep en de extramurale zorgsetting maken ook deel uit van het curriculum.
  • Competenties worden getoetst.
  • Ambitieus leer-/studieklimaat.
  • Studiebegeleiding op maat.

 

Met deze kernpunten geeft ExpertCare Academy invulling aan het competentiegericht leren van alle opleidingen binnen ons opleidingsinstituut. Het beroepsgerichte leerproces van de gespecialiseerd verpleegkundige in opleiding zorgt ervoor dat kennis en vaardigheden geen doel op zich worden, maar juist bijdragen aan beroepscompetenties.

Starten?
De opleiding start ieder jaar in april en oktober bij voldoende inschrijvingen. Om te kunnen starten met de opleiding ben je big-geregistreerd verpleegkundige en ben je werkzaam bij een CZO-erkend leerbedrijf binnen de te volgen opleiding. (Tip: informeer bij het leerbedrijf over het leertraject en de kosten.) De opleiding bestaat uit een hoofdfase, 7 maanden en een afstudeerfase, 5 maanden. De studiebelasting van de opleiding bedraagt 748 uur. In deze maanden heb je 18 expertise onderwijsdagen en 288 intramurale stage uren. De opleiding is CZO-erkend, ingeschaald op NLQF-6 niveau en geaccrediteerd door de V&VN met 125 punten. Voorafgaande aan de opleiding dien je het HD assessment programma succesvol af te ronden en PD-scholingen te behalen. De kosten voor de vervolgopleiding zijn € 4.200,- (dit is exclusief lesmateriaal). Meer weten of direct inschrijven? Dat kan via de button inschrijven of mail de coördinerend docent voor meer informatie.

4 naar 6
Wanneer je een verpleegkundig diploma op niveau 4 hebt, start je voorafgaand aan de opleiding met de Transitie module. Je wordt dan in 3 maanden voorbereid op een NLQF 6 opleiding. De transitiemodule is ontwikkeld om de overgang van niveau 4 naar niveau 6 vloeiender te laten verlopen. Je hoeft de transitiemodule niet te doen wanneer je in bezit bent van:

  • Een diploma of certificaat op NLQF 6 niveau (behaald na 2018) van een specialistische verpleegkundige vervolgopleiding en/of andere zorg gerelateerde opleiding,
  • Of een MBO-V diploma, met cijferlijsten/certificaten van de HBO-V waaruit blijkt dat je de HBO-V tot en met jaar 3 afgerond hebt (na 2015),
  • Of aantoonbare werkervaring op HBO niveau met certificaten (bijvoorbeeld: klinisch redeneren, EBP) in het vakgebied van de te volgen opleiding.

 

Heb je vragen? Neem dan contact op met de docent. Een assessment wordt mogelijk onderdeel van de toelatingsprocedure (i.p.v. de transitiemodule).
Ben jij verpleegkundige met diploma niveau 4 of 5, heb je affiniteit met de dialyse cliënt en werk je minimaal 24 uur per week? Specialiseer je dan via onze opleiding dialyseverpleegkundige!

De opleiding in het kort 

  • 12 maanden
  • Starten in april of oktober
  • 125 Accreditatiepunten
  • Intramurale stage

Hoe kan ik mij aanmelden?

Aanmelden voor de Opleiding Dialyseverpleegkundige kan in 3 stappen

1.

Inschrijven

Via de website schrijf je je in voor de opleiding. Wij nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op.

2.

Persoonlijk gesprek

In een persoonlijk gesprek bespreken we de mogelijkheden tot het volgen van de opleiding en wat je hiervoor nodig hebt. Je krijgt formulieren mee om in te vullen.

3.

Start opleiding

Als alle formulieren zijn ingevuld en het opleidingsgeld is betaald, kun je starten met de opleiding.

Aanmelden voor de opleiding

Meer weten over deze opleiding? Mail je vraag naar academy@expertcare.nl.