Terug naar overzicht

Opleiding Kinderverpleegkundige

Kinderen die thuis verpleegd kunnen worden, hebben steeds vaker complexe (medisch technische) zorg en ondersteuning nodig. Ben jij klaar voor de toekomstgerichte zorg? Volg dan de vervolgopleiding Kinderverpleegkundige bij ExpertCare Academy. Je behaalt een CZO-erkend diploma op NLQF niveau 6

“Als kinderverpleegkundige kan ik het verschil maken voor het kind en zijn/haar volledige netwerk. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen niveau, hierdoor moet ik mij als kinderverpleegkundige continu aanpassen op de zorgbehoefte van het kind. Kindzorg is erg uitdagend, aangezien alle specialismes voor kunnen komen. Door alle ontwikkelingen die er plaatsvinden in de zorg, kan ik mij elke dag blijven uitdagen en verder ontwikkelen op meerdere gebieden, zowel in de directe- als indirecte zorgverlening”.

 

Bij ExpertCare Academy kun je je als verpleegkundige specialiseren tot kinderverpleegkundige. Tijdens de opleiding leer je alles over het zorgen voor het zieke kind in alle leeftijds- en ontwikkelingsfases. Na het behalen van je diploma kun jij complexe zorg leveren aan kinderen in zowel de intra- als de extramurale zorgsetting. Met het doorlopen van de aangeboden EPA’s word je opgeleid in het zorgen voor kinderen met zowel interne- als chirurgische aandoeningen. Een belangrijk punt tijdens de zorg is psychosociale begeleiding van het kind en zijn/haar verzorgers. Zo ook kinderen die palliatieve zorg ontvangen, zowel in de intra- als extramurale zorgsetting.

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor EBP, klinisch redeneren en verpleegkundig leiderschap. ExpertCare Academy biedt de verpleegkundige vervolgopleiding die naadloos aansluit op alle facetten en ontwikkelingen binnen het expertisegebied kinderverpleegkunde.

De EPA’s die aangeboden worden voor de opleiding kinderverpleegkunde:

 • Zorg verlenen aan een pasgeborene met een laag- en midden complexe zorgvraag
 • Zorg verlenen aan een vitaal bedreigd kind waarbij vitale functies geobserveerd, bewaakt en ondersteund worden, voldoende reagerend op de geboden therapie
 • Zorg verlenen aan een kind met een laag/midden complexe zorgvraag
 • Zorg verlenen aan een kind dat een chirurgische ingreep ondergaat met een laag-/middencomplexe zorgvraag
 • Zorg verlenen aan een kind met een interne aandoening met een laag-/middencomplexe zorgvraag
 • Zorg verlenen aan een kind met psychosomatische, psychosociale en psychiatrische problematiek
 • Zorg verlenen aan een pasgeborene/kind in de palliatieve en/of stervensfase

 

ExpertCare Academy
ExpertCare Academy is een door het College Zorgopleidingen (CZO) erkend opleidingsinstituut en biedt EPA (entrustable professional activities) gericht onderwijs aan. EPA’s zijn kenmerkende professionele activiteiten die het dagelijkse werk van een zorgprofessional vormen. Daarnaast is de opleiding door het kwaliteitsregister V&V geaccrediteerd met 233 punten, de punten worden na afronding van de opleiding toegekend.

Kernpunten van ExpertCare Academy

 • Sterke relaties met de beroepspraktijk.
 • Vernieuwingen in het verpleegkundig beroep waarbij de extramurale zorgsetting ook deel uitmaakt van het curriculum.
 • Competenties worden getoetst.
 • Ambitieus leer- en studieklimaat.
 • Individuele studiebegeleiding.

 

Met deze kernpunten geeft ExpertCare Academy invulling aan het competentiegericht leren van alle opleidingen binnen ons opleidingsinstituut. Het beroepsgerichte leerproces van de professional in opleiding zorgt ervoor dat kennis en vaardigheden geen doel op zich worden, maar juist bijdragen aan beroepscompetenties.

Starten
De opleiding start ieder jaar in april en oktober bij voldoende inschrijvingen. Om te kunnen starten met de opleiding ben je BIG-geregistreerd verpleegkundige en ben je werkzaam bij een CZO-erkend leerbedrijf binnen de specialisatie van de te volgen opleiding. De kosten voor de vervolgopleiding kinderverpleegkundige zijn €7.560,- (exclusief lesmateriaal) en duurt 16 maanden. Meer weten of direct inschrijven? Dat kan via de button inschrijven of mail de coördinerend docent voor meer informatie.

Op grond van eerder verworven competenties of EPA’s kun je in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Hiertoe dien je, voor de start van de opleiding, schriftelijk een verzoek in bij de examencommissie, vergezeld van bewijsstukken. De vraag wordt beoordeeld door de examencommissie in samenspraak met de coördinerend docent, waarna je schriftelijk antwoord ontvangt.

 

Van niveau 4 naar niveau 6
De specialistische vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige is CZO-erkend en wordt aangeboden op NLQF 6-niveau. Om de overgang van niveau 4 naar niveau 6 vloeiend te laten verlopen wordt bij ExpertCare Academy de transitiemodule mbo-hbo aangeboden. Tijdens de transitiemodule word je in 3 maanden (6 lesdagen) voorbereid voor de specialistische vervolgopleiding op NLQF 6-niveau. Wanneer je als verpleegkundige een diploma op niveau 4 hebt, start je vooraf met de transitiemodule mbo-hbo.

Ben je in het bezit van een hbo-verpleegkunde diploma behaald na 2015 of een specialistische vervolgopleiding en/of andere zorg gerelateerde opleiding op niveau 6 behaald na 2018 dan kan je direct starten met de specialistische vervolgopleiding.

Wanneer één van onderstaande punten op jou van toepassing is, wordt er geadviseerd om voor inschrijven contact op te nemen met de coördinerend docent. Samen kunnen jullie kijken wat er van jou verwacht wordt om te kunnen starten met de specialistische vervolgopleiding. Het advies kan zijn om de transitiemodule te doorlopen of het maken van een assessment.

 • Een hbo-verpleegkunde diploma behaald voor 2015
 • Een mbo-verpleegkunde diploma met cijferlijst en/of certificaten van de hbo-verpleegkunde waaruit blijkt dat je de hbo-verpleegkunde hebt afgerond tot en met het 3e leerjaar na 2015
 • Aantoonbare werkervaring op hbo-niveau met certificaten (bijvoorbeeld: klinisch redeneren en/of EBP) in het vakgebied van de te volgen opleiding.

 

Combineren met een baan bij ExpertCare?
Ben je verpleegkundige en werkzaam binnen een andere organisatie en wil je jezelf specialiseren en verder ontwikkelen? Je kunt onze opleiding ook combineren met een baan als kinderverpleegkundige bij ExpertCare. Bekijk onze vacatures om de opleiding te combineren met een baan bij ExpertCare.

 

Opleiding Kinderoncologie 

Vanaf oktober 2024 starten we ook met de opleiding Kinderoncologie. Heb je interesse of wil je meer weten? Mail dan naar academy@expertcare.nl. 

De opleiding in het kort 

 • Ingeschaald op NLQF niveau 6
 • CZO-erkend diploma
 • 16 maanden
 • 233 accreditatiepunten
 • Intramurale stage

Hoe kan ik me aanmelden?

Aanmelden voor de opleiding Kinderverpleegkundige kan in 3 stappen

1.

Inschrijven

Via de website schrijf je je in voor de opleiding. Wij nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op.

2.

Persoonlijk gesprek

In een persoonlijk gesprek bespreken we de mogelijkheden tot het volgen van de opleiding en wat je hiervoor nodig hebt. Je krijgt formulieren mee om in te vullen.

3.

Start opleiding

Als alle formulieren zijn ingevuld en het opleidingsgeld is betaald, kun je starten met de opleiding.

Meer weten over de opleiding

Meer weten over het volgen van deze opleiding? Mail naar academy@expertcare.nl.