Terug naar overzicht

Opleiding Oncologie-verpleegkundige

1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker en iedere 5 minuten sterft er iemand aan de gevolgen hiervan. Echter 64% van de patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven, waardoor kanker steeds meer een chronische ziekte wordt. Hierdoor verandert ook de zorgvraag.

Steeds meer zorg thuis
Binnen de thuisverpleging is dit in toenemende mate merkbaar. Veel behandelingen gaan steeds vaker vanuit het ziekenhuis naar de thuissituatie en in de (nabije) toekomst gaat dit steeds meer gebeuren. Ook palliatieve zorg en terminale zorg vindt meer en meer thuis plaats.

Nieuw specialisme
Dit vraagt gedegen en specialistische kennis van de verpleegkundige bij deze cliënten/patiënten in de complete context. Voorbehouden en complexe handelingen, maar ook psychosociale begeleiding van de cliënt/patiënt en diens naasten. Het is een spilfunctie tussen de verschillende zorgverleners. De verpleegkundige moet voorlichting geven en kennis hebben van de oncologische aandoeningen en het traject wat een cliënt/patiënt doorloopt of doorlopen heeft.

De opleiding
Daarom ontwikkelt ExpertCare Academy een opleiding tot oncologieverpleegkundige om alle aspecten van goede oncologische zorg te leren. In deze uitgebreide vervolgopleiding leer je meer over ziektebeelden, onderzoeken, behandelingen en complicaties en indiceren. Daarnaast kun je gezondheidsbevorderende voorlichting en advies geven. Ook de onderwerpen palliatieve, terminale enpsychosociale zorg en klinisch redeneren komen ruim aan bod. Na het afronden van de opleiding kun je als verpleegkundige met deze kennis de kwaliteit van zorg rondom de oncologie cliënt/patiënt direct verhogen.

Starten
De opleiding duurt 10 maanden en is ingeschaald op NLQF niveau 6, hierdoor is een werkbegeleider op hbo-niveau verplicht. De V&VN heeft de opleiding geaccrediteerd met 152 punten en is CZO-erkend. Ben jij verpleegkundige met diploma niveau 4 of 5, heb je affiniteit met de oncologische zorgvrager en werk je minimaal 24 uur per week? Specialiseer je dan via onze Opleiding Oncologieverpleegkundige. De kosten voor de opleiding Oncologie verpleegkundige bedragen €4.063,50 en je kunt starten in april en oktober. Schrijf je direct in via de button inschrijven of mail naar de docent voor meer informatie.  

Instapmodule
Ben jij verpleegkundige niveau 4 of 5 en vind je deze oncologie opleiding op NLQF niveau 6 een te grote stap? Dan is de Instapmodule Oncologie wellicht iets voor jou. Je krijgt les in de anatomie, fysiologie, pathologie en klinisch redeneren van de verschillende oncologische aandoeningen. Behandelingen en bijwerkingen worden behandeld en je krijgt theorie en praktijk scholing in veilig omgaan met cytostatica. Daarnaast is er aandacht voor psychosociale begeleiding en palliatieve zorg. Na het afronden ontvang je een certificaat, waarmee je vrijstellingen kunt krijgen voor een deel van de opleiding oncologieverpleegkundige NLQF niveau 6. 

Vrijstelling
Op grond van eerder verworven competenties kun je in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Hiertoe dien je, voor de start van de opleiding, schriftelijk een verzoek in bij de examencommissie, vergezeld van bewijsstukken. De vraag wordt beoordeeld door de examencommissie in samenspraak met de coördinerend docent, waarna je schriftelijk antwoord ontvangt.

Download hier de flyer van de opleiding Oncologieverpleegkundige.

De opleiding in het kort 

  • Ingeschaald op NLQF niveau 6
  • 10 maanden
  • 152 accreditatiepunten
  • Intramurale stage

Hoe kan ik mij aanmelden?

Aanmelden voor de Opleiding Oncologieverpleegkundige kan in 3 stappen

1.

Inschrijven

Via de website schrijf je je in voor de opleiding. Wij nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op.

2.

Persoonlijk gesprek

In een persoonlijk gesprek bespreken we de mogelijkheden tot het volgen van de opleiding en wat je hiervoor nodig hebt. Je krijgt formulieren mee om in te vullen.

3.

Start opleiding

Als alle formulieren zijn ingevuld en het opleidingsgeld is betaald, kun je starten met de opleiding.

Aanmelden voor de opleiding

Meer weten over deze opleiding? Mail je vraag naar academy@expertcare.nl.