Terug naar overzicht
Publicatiedatum: 18-6-2020

Opleiding Oncologieverpleegkundige ExpertCare Academy op NLQF6 ingeschaald

De specialistische vervolgopleiding Oncologieverpleegkundige is de 5de opleiding binnen ExpertCare Academy die ingeschaald is op NLQF- niveau 6.  De inschaling op niveau 6 betekent dat ook deze opleidingen van ExpertCare Academy vergelijkbaar is met het hbo-bachelorniveau.

1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker en iedere 5 minuten sterft er iemand aan de gevolgen hiervan. Wel is 64% van de patiënten 5 jaar na de diagnose nog in leven, waardoor kanker steeds meer een chronische ziekte wordt. Hierdoor verandert ook de zorgvraag.

Steeds meer zorg thuis

Binnen de thuisverpleging is dit in toenemende mate merkbaar. Veel behandelingen gaan steeds vaker vanuit het ziekenhuis naar de thuissituatie en in de (nabije) toekomst gaat dit steeds meer gebeuren. Ook palliatieve zorg en terminale zorg vindt meer en meer thuis plaats.

Nieuw specialisme

Dit vraagt gedegen en specialistische kennis van de verpleegkundige bij deze cliënten/patiënten in de complete context. Voorbehouden en complexe handelingen, maar ook psychosociale begeleiding van de cliënt/patiënt en diens naasten. Het is een spilfunctie tussen de verschillende zorgverleners. De verpleegkundige moet voorlichting geven en kennis hebben van de oncologische aandoeningen en het traject wat een cliënt/patiënt doorloopt of doorlopen heeft.

De opleiding

Daarom ontwikkelt ExpertCare Academy een specialistische vervolgopleiding tot oncologieverpleegkundige om alle aspecten van goede oncologische zorg te leren. 

Ziektebeelden, behandelingen ,complicaties, wet-en regelgeving en indiceren worden uitgebreid behandeld. In de opleiding heeft het doen van onderzoek met externe opdrachtgevers een prominente plek. Ook de onderwerpen palliatieve, terminale en psychosociale zorg komen ruim aan bod. Na het afronden van de opleiding kan de verpleegkundige met deze kennis de kwaliteit van zorg rondom de oncologie cliënt/patiënt direct verhogen.

Toekomstgerichte opleidingen

ExpertCare Academy is een CZO- erkend opleidingsinstituut. De specialistische vervolgopleidingen, modules en scholingen zijn gericht op verpleegkundigen in de extramurale setting, maar hebben een integraal curriculum. De opleiding gaat verder dan de ziekenhuismuren. En dit is nodig, want de zorg gaat in de toekomst steeds vaker buiten het ziekenhuis plaatsvinden. Een integraal diploma, waardoor de verpleegkundigen klaar zijn voor de toekomst in de zorg.

In september en maart kun je starten met deze vervolgopleiding. Meer weten? Lees hier alles over de vervolgopleiding Oncologieverpleegkundige.