Terug naar overzicht

Peritoneale dialyse (buikspoeling) thuis

Als er door een nierziekte gedialyseerd moet worden, heeft dit veel invloed op het leven. De nierdialyse zorgt ervoor dat het bloed gezuiverd wordt. Er zijn 2 behandelvormen. De peritoneale dialyse waarbij de uitwisseling plaatsvindt via het buikvlies en de hemodialyse waarbij het bloed gezuiverd wordt met behulp van een kunstnier. Welke vorm er ook van toepassing is, het heeft ten alle tijden een grote impact op het leven. Gelukkig maakt de techniek en scholing van verpleegkundigen het mogelijk om thuis te dialyseren.

Peritoneale dialyse (buikspoeling) thuis

De Peritoneale dialyse of ook wel Buikspoeling genoemd, is een behandeling die dagelijks plaatsvindt. Het bloed wordt gezuiverd met behulp van het buikvlies.
Het uitvoeren van de peritoneaal dialyse kan op twee manieren. Overdag kan dat met 'Continue Ambulante Peritoneale Dialyse' (CAPD). Hierbij moet de dialyse vloeistof die in de buikholte zit, meermalen per dag, ververst worden. U kunt er ook voor kiezen om ’s nachts te dialyseren met een machine. Dat heet Automatische Peritoneale Dialyse (APD). Gedurende de nacht wordt de dialysevloeistof automatisch door de machine verwisseld en hierdoor ververst.

Peritoneale dialyse (buikspoeling) samen met ExpertCare

Binnen ExpertCare ondersteunen we cliënten met peritoneaal dialyse, ongeacht de dialyse vorm (CAPD of APD). Dit doen we in samenwerking met verschillende ziekenhuizen dialysecentra. Al het personeel binnen ExpertCare is geschoold en getoetst voor alle facetten van de peritoneaal dialyse. Doordat het personeel voldoende geschoold en getoetst is, zijn zij in staat de handeling volgens het geldende protocol uit te voeren, complicaties te herkennen en de te volgen procedure volgens voorschrift van het ziekenhuis uit te voeren. Bijkomend voordeel is dat ExpertCare werkt met bereikbare diensten waardoor er 24/7 iemand bereikbaar is om te ondersteunen bij problemen.

Wat gebeurt er tijdens Buikspoeling?
Peritoneale dialyse is een behandeling die het bloed zuivert met behulp van het buikvlies. De buikholte en alle organen in de buikholte zijn bedekt met het buikvlies. Het buikvlies blijkt een geschikt filter voor dialyse. Het buikvlies vormt dan de scheiding tussen bloed en de spoelvloeistof.

Kan ik ook in de nacht dialyseren?
Dialyseren terwijl u slaapt. Dit heet Automatische Peritoneale Dialyse (APD). Gedurende de nacht wordt de dialysevloeistof automatisch door de machine verwisseld en hierdoor ververst.

Kosten en aanmelden

Bent u geen verwijzer? En wilt u thuisverpleging aanvragen bij ExpertCare? Dan kunt het aanvraagformulier invullen onder de knop 'zorg regelen'. Als u vragen heeft over het aanmelden, kunt u contact met ons opnemen. Samen bespreken wij wat de mogelijkheden zijn. Meer informatie over de kosten vindt u op de pagina 'kosten'.

 

Direct zorg regelen

We leggen in 3 simpele stappen uit hoe het aanmelden werkt.

1.

Aanvragen

U bespreekt met de behandelend arts in het ziekenhuis of u/uw kind in aanmerking komt voor peritoneale dialyse thuis. Is dat het geval? Dan vult u of de verpleegkundige het aanvraagformulier in onder de knop 'zorg regelen'.

2.

Zorgleefplan

Het is belangrijk dat iedereen zich prettig voelt bij de zorg. Daarom maakt ExpertCare samen met u en het gezin een zorgplan waarin alle hulpvragen en persoonlijke wensen worden meegenomen.

3.

Intakegesprek wijkteam

Tijdens onze eerste afspraak hebben wij een intakegesprek met u. Hierin vragen wij naar de wensen en behoefte van uw en het gezin. U krijgt daarna een map met alle informatie.

Sylvia Wallegie

Coördinator Dialyse

Mijn werkzaamheden

  • Dialyse zorg
Dialyse thuis voor meer mensen mogelijke maken door de gewenste, noodzakelijke zorg op maat te bieden door gekwalificeerd personeel.

Erica Nijenhuis

Oncologieverpleegkundige

Mijn werkzaamheden

  • Team Utrecht West
  • Oncologieverpleegkundige
  • Palliatieve Zorg verpleegkundige
Ik vind het belangrijk om de cliënt/mens als geheel te zien. Dus in de vier dimensies. En daar mijn zorg op afstemmen. Mijn zorg wil ik laten aansluiten op de normen en waarden van de cliënt, voor zover dit mogelijk is.

Daarom ExpertCare

Regel de zorg direct of vraag advies of hulp bij het aanvragen van thuisverpleging voor kinderen en volwassenen.

Zorg regelen