Terug naar overzicht

Blaaskatheter thuis

Als u moeite heeft met plassen kan een blaaskatheter een oplossing zijn. Een blaaskatheter helpt om de urine af te voeren uit de blaas. Het inbrengen van een blaaskatheter (katheteriseren) gebeurt in het ziekenhuis. Als u zich na het plaatsen van de katheter goed voelt, mag u zo snel mogelijk weer naar huis. 

Blaaskatheter thuis

Bij het plaatsen van een blaaskatheter plaatst de arts of een verpleegkundige een flexibel buisje in de urinebuis of in de buikwand. Dit buisje zit vast aan een zak aan het been. Hierin wordt de urine opgevangen. U hoeft dus niet meer te plassen met een blaaskatheter. Een verpleegkundige van ExpertCare komt bij u thuis om de blaaskatheter te verzorgen. De verzorging gaat het beste als u ligt. Dat mag op bed zijn, maar als u zich in een andere kamer prettiger voelt, mag u kind ook op een bank in een andere kamer gaan liggen.

Blaaskatheter door ExpertCare

Over het algemeen is er goed te leven met een blaaskatheter. U mag bijvoorbeeld gewoon zwemmen en sporten. U sluit de katheter dan tijdelijk af met een dopje. Wel is het belangrijk dat de blaaskatheter goed verzorgd wordt. De blaaskatheter moet iedere dag geleegd en schoongemaakt worden. Ook moet het zakje ongeveer 1 keer per week vervangen worden. Verpleegkundigen nemen alle handelingen uitgebreid met u door en leggen precies uit wat u moet doen om de katheter goed te onderhouden. Heeft u vragen over de verzorging van een blaaskatheter? Neem dan gerust contact met ons op. Wij nemen de tijd om uw vragen te beantwoorden.

U draagt de blaaskatheter altijd bij zich. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal kan dat zwaar zijn, omdat de katheter toch zichtbaar is als u bijvoorbeeld wilt gaan zwemmen. Ook dan bieden wij u een luisterend oor. Samen proberen wij op zoek te gaan naar een oplossing.

Kosten en aanmelden

Bent u geen verwijzer? En wilt u thuisverpleging aanvragen bij ExpertCare voor u of voor uw kind? Dan kunt het aanvraagformulier invullen onder de knop 'zorg regelen'. Als u vragen heeft over het aanmelden, kunt u contact met ons opnemen. Samen bespreken wij wat de mogelijkheden zijn. Meer informatie over de kosten vindt u op de pagina 'kosten'.

Na alle hulp die we hier krijgen, kunnen we straks met vertrouwen naar huis

Mama van Daniëlle Lees meer

Hoe kan ik me aanmelden?

We leggen in 3 simpele stappen uit hoe het aanmelden werkt.

1.

Aanvragen

U bespreekt met de behandelend arts in het ziekenhuis of u of uw kind in aanmerking komt voor zorg en begeleiding bij een blaaskatheter thuis. Is dat het geval? Dan vult u of de verpleegkundige het aanvraagformulier in onder de knop 'zorg regelen'.

2.

Zorgleefplan

Het is belangrijk dat iedereen zich prettig voelt bij de zorg. Daarom maakt ExpertCare samen met u en het gezin een zorgplan waarin alle hulpvragen en persoonlijke wensen worden meegenomen.

3.

Intakegesprek wijkteam

Tijdens onze eerste afspraak hebben wij een intakegesprek met u. Hierin vragen wij naar de wensen en behoefte van uw en het gezin. U krijgt daarna een map met alle informatie.

Direct zorg regelen

Regel de zorg direct of vraag advies of hulp bij het aanvragen van thuisverpleging.

Zorg regelen Een vraag stellen