Terug naar overzicht

PEG-sonde thuis

Lukt het niet meer om zelfstandig te eten? Of lukt eten nog wel, maar krijgt u te weinig voedingsstoffen binnen? Dan wordt er vaak een sonde geplaatst om ervoor te zorgen dat u genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn twee soorten sondes: een neusmaagsonde en een PEG-sonde (Percutane Endoscopische Gastrostomie Sonde). Als u voor een langere tijd een sonde nodig heeft, wordt er meestal gekozen voor een PEG-sonde. 

PEG-sonde thuis

Een PEG-sonde is een slangetje dat door de buikwand heen naar de maag loopt. Door dat slangetje kan vloeibaar voedsel en vocht direct de maag in gebracht worden. De PEG-sonde wordt in het ziekenhuis met een operatie aangelegd. Het liefst wilt u na deze operatie zo snel mogelijk naar huis om te herstellen. De bevlogen verpleegkundigen van ExpertCare maken dit mogelijk. Wij komen iedere dag bij u thuis langs om het voedsel toe te dienen en de sonde te verzorgen. Tijdens de behandeling hebben wij nauw contact met uw behandelend arts in het ziekenhuis. Zo bieden wij een veilige behandeling in een fijne omgeving.

PEG-sonde door ExpertCare

Vooral tijdens de eerste week na de operatie is het belangrijk dat de wond rondom de sonde goed verzorgd wordt. De wond mag niet ontsteken en de PEG-sonde moet goed vast blijven zitten. De verpleegkundigen houden dit scherp in de gaten. Bent u bang dat er iets niet goed gaat op het moment dat de verpleegkundige niet aanwezig is? Dan kunt u haar altijd bellen. Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar.

Als u een PEG-sonde krijgt, zijn er veel dingen waar u rekening mee moet houden. Zo moet u leren hoe u de sonde schoonmaakt en hoe u de zakjes met voedsel en vocht zelf aan kunt sluiten. Onze verpleegkundigen nemen de tijd om het u te leren. En als u tegen een beperking aanloopt, proberen wij samen met u een oplossing te vinden. Zo proberen wij ervoor te zorgen dat u een zo gewoon mogelijk leven kan leiden.

Kosten en aanmelden

Bent u geen verwijzer? En wilt u thuisverpleging aanvragen bij ExpertCare voor u of voor uw kind? Dan kunt het aanvraagformulier invullen onder de knop 'zorg regelen'. Als u vragen heeft over het aanmelden, kunt u contact met ons opnemen. Samen bespreken wij wat de mogelijkheden zijn. Meer informatie over de kosten vindt u op de pagina 'kosten'.

Hoe kan ik me aanmelden?

We leggen in 3 simpele stappen uit hoe het aanmelden werkt.

1.

Aanvragen

U bespreekt met de behandelend arts in het ziekenhuis of u/uw kind in aanmerking komt voor een PEG-sonde thuis. Is dat het geval? Dan vult u of de verpleegkundige het aanvraagformulier in onder de knop 'zorg regelen'.

2.

Zorgleefplan

Als wij u/uw kind thuis gaan verzorgen, stellen wij een zorgleefplan op. Hierin beschrijven wij welke zorg nodig is om zo zelfstandig mogelijk te leven en wie verantwoordelijk is voor de zorg.

3.

Intakegesprek wijkteam

Tijdens onze eerste afspraak hebben wij een intakegesprek met u. Hierin vragen wij naar de wensen en behoefte van uw en het gezin. U krijgt daarna een map met alle informatie.

Direct zorg regelen

Regel de zorg direct of vraag advies of hulp bij het aanvragen van thuisverpleging.

Zorg regelen Een vraag stellen