Terug naar overzicht

Palliatieve sedatie thuis

Als u niet meer lang te leven heeft, begint een periode van afscheid nemen. Het liefst wenst u een mooi en waardig afscheid van het leven. Maar door ondraaglijke pijn, benauwdheid of onrust die soms moeilijk te behandelen zijn kan het wachten op het overlijden een lijdensweg zijn. Het verlangen naar rust en een leven zonder pijn overheerst. In dit geval kan het zijn dat uw (huis)arts start met palliatieve sedatie.

Palliatieve sedatie thuis

Palliatieve sedatie is niet hetzelfde als euthanasie. Bij palliatieve sedatie dienen de arts en de verpleegkundige rustgevende medicijnen toe. Hierdoor ontspant u zich, of u valt in slaap. Net wat nodig is om minder of geen last te hebben van de symptomen waarvoor de sedatie is gestart. Deze slaap kan een paar uur duren, maar kan ook continu worden. Dan wordt u niet meer wakker. 

Voor iemand in de laatste levensfase is het waardevol om thuis te zijn. In de vertrouwde omgeving, omringd door mensen die van u houden. ExpertCare komt bij u thuis om de palliatieve sedatie toe te dienen.  Als sedatie is ingezet, hebben naasten soms minder contact met u, er ontstaat meestal rust. Zij kunnen dan nog bij u zijn en bijvoorbeeld uw handen masseren, of nog zorgen voor zachte en rustgevende muziek. Zo hebben uw familie en vrienden de tijd om in alle rust afscheid te nemen.

Palliatieve sedatie door ExpertCare

In overleg met de behandelend arts kiezen arts en verpleegkundige de medicijnen die het best bij de situatie passen. Deze medicijnen worden toegediend met een injectie of een infuus. Als wij de sedatie hebben toegediend, komen wij vaker langs. Wij bekijken hoe het met u gaat en of we iets moeten veranderen aan de medicijnen. Als wij bij u zijn, besteden wij ook aandacht aan uw naasten. Het verlies van een naaste is een aangrijpende gebeurtenis en soms kan het fijn zijn om er met iemand over te praten. Wij bieden u een luisterend oor en proberen u te steunen in deze moeilijke tijd. Ook als wij er niet zijn, kunt u ons bellen. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor vragen en voor hulp bij acute situaties.

Kosten en aanmelden

Bent u geen verwijzer? En wilt u thuisverpleging aanvragen bij ExpertCare? Dan kunt het aanvraagformulier invullen onder de knop 'zorg regelen'. Als u vragen heeft over het aanmelden, kunt u contact met ons opnemen. Samen bespreken wij wat de mogelijkheden zijn. Meer informatie over de kosten vindt u op de pagina 'kosten'.

Hoe kan ik me aanmelden?

We leggen in 3 simpele stappen uit hoe het aanmelden werkt.

1.

Aanvragen

U bespreekt met de behandelend arts in het ziekenhuis of uw huisarts of u in aanmerking komt voor palliatieve sedatie thuis. Is dat het geval? Dan vult u of de verpleegkundige het aanvraagformulier in onder de knop 'zorg regelen'.

2.

Zorgleefplan

Het is belangrijk dat iedereen zich prettig voelt bij de zorg. Daarom maakt ExpertCare samen met u en het gezin een zorgplan waarin alle hulpvragen en persoonlijke wensen worden meegenomen.

3.

Intakegesprek wijkteam

Tijdens onze eerste afspraak hebben wij een intakegesprek met u. Hierin vragen wij naar de wensen en behoefte van uw en het gezin. U krijgt daarna een map met alle informatie.

Direct zorg regelen

Regel de zorg direct of vraag advies of hulp bij het aanvragen van thuisverpleging.

Zorg regelen Een vraag stellen