VERHAAL VAN: MIRIAM OVER HAAR WERK BIJ EXPERTCARE

Mijn naam is Miriam Wasser. Ik ben 54 jaar jong en al heel mijn werkzame leven gepassioneerd verpleegkundige. Begin 2017 was ik betrokken bij een intensieve palliatief-terminale casus van een jongetje van 11. Dit heeft mij zo geraakt dat ik besloot mij te specialiseren als kinderverpleegkundige. Nu gebruik ik deze kennis en dit geeft mij de mogelijkheid om te doen wat ik nu doe. 

In mei 2017 maakte ik de switch van de wijkverpleging bij Buurtzorg, naar de kindzorg bij Villa ExpertCare te Wezep. Bij ExpertCare Academy startte ik in maart 2018 met de opleiding voor Kinderverpleegkundige niveau 6, en in juni 2019 behaalde ik mijn diploma. 

Tijdens mijn opleiding liep ik stage bij Villa ExpertCare Wezep, kindteam Utrecht van ExpertCare en het Wilhelmina Kinderziekenhuis, waar ik kennis heb gemaakt met alle facetten van de extramurale kindzorg. In deze periode zag ik kansen voor een waardevolle combinatie van de zorg in de Villa’s van ExpertCare en de extramurale specialistische kindzorg van ExpertCare. Daarbij staat slechts één zorgplan voor zowel de zorg in de Villa als de zorg thuis centraal. Hierdoor krijg je eenduidige en integrale zorg, waarbij de logopedist en de kinderfysiotherapeut vanuit de Villa zonder moeite mee kunnen helpen in de zorg thuis. Hierbij is er één regiehouder, bijvoorbeeld de kinderverpleegkundige, die alle disciplines voor het kind met elkaar verbindt. Hierdoor zijn er korte en transparante lijnen, waarin te allen tijde het kind en haar of zijn systeem centraal staan.

Samen met collega’s ben ik in januari 2020 gestart met het opzetten van een specialistisch extramuraal kind- en volwassen team in Noordoost Nederland. Dit betreft een groot gebied van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Daaronder vallen de villa's ExpertCare in Wezep, Vleuten, Rijswijk en Waalre- voor intensieve specialistische kinderverpleegkundige respijt/logeer / palliatief/ palliatief terminaal en crisiszorg, waarbij de Villa in Wezep voor Noordoost Nederland mooi centraal ligt.

Specialistische kindzorg
Het team biedt specialistische kindzorg waaronder TPV/ Hickman (CVL) Neus maag, duodenum, jejunum sonde, drain zorg, canule, beademing, chemotherapie en immunotherapie. Maar ook palliatief, palliatief terminale zorg en crisiszorg. 
De kinderarts vraagt dan bijvoorbeeld om te screenen of een kind veilig is in het geval dat moeder psychosociaal helemaal vast dreigt te lopen, en het kind veelvuldig ziek is. Onze doelstelling is om door middel van integrale zorg binnen een gezin rust, structuur en balans te brengen. Dit proberen wij te bereiken door nauw samen te werken met de jeugdzorg, jeugdpsychiatrie, kinderartsen, therapeuten en andere betrokkenen. We doen alles wat mogelijk is om een gezin in haar kracht te zetten en daarbij kwalitatieve zorg te bieden.

Volwassenenzorg
Ook bieden we aan volwassenen extramuraal gespecialiseerde verpleging aan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld, infusie/medicatietherapie, immunoglobuline, chemotherapie, oncologische zorg, specialistische wondzorg, evenals VAC therapie en canule beademing. 

Specialistische zelfsturende teams
Mijn doel is om in heel Noordoost Nederland kleine specialistische zelfsturende teams op te bouwen met maximaal (specialistische/kinder) verpleegkundigen.
Het team geeft hierbij zelf aan of ze de combinatie volwassen en kindzorg willen doen, of dat ze juist een splitsing tussen volwassen en kind willen waarborgen. Wanneer het team functioneert, pionier ik door Noordoost Nederland. Wanneer een team te groot wordt, kan het team ook weer gaan opsplitsen.

Waar krijg ik energie van
Het geeft mij energie om het onmogelijke, in de zorg mogelijk te maken. Daarbij stimuleert het mij om gespecialiseerde zorg, wat in het algemeen uitsluitend in het ziekenhuis geboden wordt, ook thuis te bieden. Hierdoor houdt de cliënt van 0 tot 100 jaar de autonomie over haar of zijn leven, en wordt de eigen regie en kwaliteit van leven zo veel mogelijk gewaarborgd. 
Het motto is: Ook een ziek kind moet kind kunnen zijn en ondanks de ziekte horen volwassenen tot het einde kwaliteit van leven te ervaren. 

Meer weten over werken in deze regio? Bekijk hier de vacature. 

Werken bij ExpertCare

Meer weten over werken bij ExpertCare?

Werken/stage bij Vacatures