Terug naar overzicht

Port-a-cath thuis

Sommige medicijnen of vocht kunnen alleen via de bloedvaten in het lichaam worden gespoten. Als uw kind vaak vloeibare medicijnen of vocht moet krijgen, is het aanprikken van bloedvaten vervelend. De bloedvaten worden dan hard en pijnlijk.  Daardoor wordt het steeds moeilijker om een plek te vinden om te prikken.

Port-a-cath thuis

Gelukkig is er tegenwoordig een systeem waardoor het niet meer nodig is om iedere keer in de ader prikken. Dit systeem heet een port-a-cath of een venous access port (VAP). Een port-a-cath bestaat uit een kastje met een siliconen opening en een slangetje en wordt onder de huid aangelegd. Het slangetje van de port-a-cath is vastgemaakt aan een ader, waardoor het prikken in een ader niet meer nodig is.

Met een port-a-cath is het mogelijk om medicijnen en vocht toe te dienen én om bloed af te nemen. De gespecialiseerd verpleegkundige komt bij u thuis langs om de medicijnen toe te dienen bij uw kind. Voor het toedienen van de medicatie hoeft een verpleegkundige alleen een klein prikje door de huid heen te maken. Het is dan het makkelijkst dat uw kind op bed of op de bank ligt. Verder heeft uw kind bijna geen last van de port-a-cath. Sporten, zwemmen en zelfs door het poortje gaan van de luchthaven is allemaal geen probleem.

Port-a-cath door ExpertCare

Als de verpleegkundige de port-a-cath wil gebruiken, geeft zij/hij een klein prikje door de huid en de siliconen laag heen. Vervolgens sluit de verpleegkundige een infuus aan of neemt zij/hij het bloed af. Als de verpleegkundige klaar is, wordt er een pleister over het wondje heen geplakt. Leven met een port-a-cath biedt veel mogelijkheden. Heeft u of uw kind nog vragen over een port-a-cath of over de verzorging? Dan kunt u ons 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereiken.

Kosten en aanmelden

Bent u geen verwijzer? En wilt u thuisverpleging aanvragen bij ExpertCare voor uw kind? Dan kunt het aanvraagformulier invullen onder de knop 'zorg regelen'. Als u vragen heeft over het aanmelden, kunt u contact met ons opnemen. Samen bespreken wij wat de mogelijkheden zijn. Meer informatie over de kosten vindt u op de pagina 'kosten'.

Hoe kan ik me aanmelden?

We leggen in 3 simpele stappen uit hoe het aanmelden werkt.

1.

Aanvragen

U bespreekt met de behandelend arts in het ziekenhuis of u of uw kind in aanmerking komt voor een port-a-cath. Is dat het geval? Dan vult u of de verpleegkundige het aanvraagformulier in onder de knop 'zorg regelen'.

2.

Zorgleefplan

Het is belangrijk dat iedereen zich prettig voelt bij de zorg. Daarom maakt ExpertCare samen met u en het gezin een zorgplan waarin alle hulpvragen en persoonlijke wensen worden meegenomen.

3.

Intakegesprek wijkteam

Tijdens onze eerste afspraak hebben wij een intakegesprek met u. Hierin vragen wij naar de wensen en behoefte van uw en het gezin. U krijgt daarna een map met alle informatie.

"Ook een ziek kind moet kind kunnen zijn en ondanks de ziekte horen volwassenen tot het einde kwaliteit van leven te ervaren. " Miriam over haar werk bij ExpertCare Lees meer

Direct zorg regelen

Regel de zorg direct of vraag advies of hulp bij het aanvragen van thuisverpleging voor kinderen en volwassenen.

Zorg regelen Een vraag stellen